Официален представител на САЩ в Сирия призова в петък за незабавна

...
Официален представител на САЩ в Сирия призова в петък за незабавна
Коментари Харесай

САЩ настояват за незабавна деескалация, докато Турция нанася удари в Сирия

Официален представител на Съединени американски щати в Сирия призова в петък за " незабавна деескалация " след дни на смъртоносни въздушни удари и обстрел по сирийско-турската граница, като сподели, че дейностите дестабилизират района и подкопават битката против групировката " Ислямска страна ", оповестява " Асошиейтед прес ".

Тази седмица Турция стартира вълна от въздушни удари против хипотетични кюрдски бунтовници, укриващи се в прилежаща Сирия и Ирак, като възмездие за смъртоносния атентат от 13 ноември в Истанбул, за който Анкара упреква кюрдските групи.

Групите отхвърлиха да са забъркани в бомбения атентат и споделиха, че турските удари са умъртвили цивилни и са заплашили битката против ДАЕШ.

Базираната във Англия Сирийска обсерватория за правата на индивида, опозиционен боен наблюдаващ, сподели, че 67 цивилни, въоръжени лица и бойци, са убити при турски атаки в Северна Сирия от началото на въздушните удари.

Николас Грейнджър, който е от Централното командване на Съединени американски щати - или CENTCOM - и сега е в Сирия, сподели, че Вашингтон " изрично се опълчва на военни дейности, които в допълнение дестабилизират живота на общностите и фамилиите в Сирия и ние желаеме незабавна деескалация ".

Развитието на събитията е " недопустимо рисково и ние сме надълбоко загрижени ", сподели той и добави, че ударите също така застрашават военния личен състав на Съединени американски щати.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши с нова сухопътна инвазия в Северна Сирия, ориентирана към кюрдските групи. В петък той сподели, че Турция ще продължи своята " битка против всички типове гнет вътре и отвън нашите граници ".

И Турция, и Съединените щати считат неразрешената Кюрдска работническа партия, или ПКК, за терористична група поради траялия десетилетия протест и офанзивите, проведени от групата в рамките на Турция.

Но те не са съгласни по отношение на статута на главната кюрдска милиция в Сирия, Отрядите за отбрана на народа или YPG. Групировката на сирийските кюрди е основен съдружник на Съединени американски щати в борбата против " Ислямска страна ".

Турция извърши три огромни нахлувания в Северна Сирия от 2016 година насам и нейните сили към момента управляват част от страната.

Кюрдски публични лица в Сирия предизвестяват, че всяко ново турско навлизане ще попречи на борбата срещу ДАЕШ, която към момента има спящи кафези и извърши смъртоносни офанзиви през последните месеци срещу ръководените от сирийските кюрди опозиционни сили, както и против сирийските държавни сили.

" Ние приемаме тези закани съществено и се приготвяме да се надигнем против всевъзможни наземни офанзиви ", сподели пред " Асошиейтед прес " Сиаманд Али, представител на ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР